2011. szeptember 29., csütörtök

Szívcsakra



A szívcsakra a szeretettel, a könyörülettel és az odaadással áll kapcsolatban. A szívcsakra az "érzelmi szív". A társad, szüleid, gyermekeid vagy rokonaid iránt érzett szeretetben a szívcsakra mutatkozik meg.
Rajta keresztül érezzük át a természet szépségét és a művészetek harmóniáját, rajta keresztül jut kifejezésre, hogy átérezzük a lényünket, hogy egyetértünk magunkkal, és egy hullámhosszra kerülünk másokkal. A képek, szavak, hangok itt alakulnak át érzésekké. Itt fejlődik ki a vágy a szeretetre, a harmóniára, akkor is, ha ezt esetleg bánatként éljük meg. Tökéletesen nyitott állapotban a Szívcsakra az önzetlen, feltételeket nem támasztó szeretet központja, ami saját akaratból jön létre. A felsőbb csakrákkal összekapcsolódva ez a szeretet Bhakti-vá, Isteni szeretetté alakul át. A nyitott Szívcsakrán át értjük meg, hogy minden érzésünk, minden megnyilvánulásunk a végső egység, minden teremtménnyel való egyesülés iránti igényünkből ered - ennek a végső kifejeződése a Bhakti, az Isteni Szeretet. A Szívcsakrát gyakran a lélek kapujának is nevezik, az ő segítségével léphetünk kapcsolatba lelkünk univerzális részével és magunkba engedhetjük az Isteni szikrát. A Szívcsakra fejlődésével egyidejűleg a 3. szem magasabb-rendű képességei is felszínre kerülnek. Aspektusai a spirituális fejlődés szempontjából és szimbolikája: A Szívcsakra az utolsó lépcsőfoka a fizikai, emberi tudatfejlődésnek, a fizikai sík és az Isteni sík közti híd első pillére. Inaktivitásának, hibás működésének lényege az adás és elfogadás problematikája körül forog.
Egyik oldala a kóros szeretethiány, mikor az ember úgy érzi, nem kap elég elismerést, szeretetet a környezetétől és minden erejével azzal van elfoglalva, hogy azt megszerezze magának. Ilyenkor az ember sebezhető és függ mások jóindulatától. Ha csak egyszer is elutasítják, rögtön megbánja, hogy egyáltalán próbálkozott és visszahúzódik szomorkodni, sebeket nyalogatni. Előfordul, hogy alapvetően szeretne szeretetet adni, de annyira tart az elutasítástól, hogy emiatt nem találja a módját, hogy kimutassa az érzelmeit. A másik megnyilvánulása a hibásan működő vagy inaktív Szívcsakrának, mikor valaki nem tudja mások szeretetét elfogadni, befogadni. A kedvesség, gyengédség zavarba hozza és állítja, hogy nincs szüksége mások szeretetére, együttérzésére. Ennek az viselkedésnek a hátterében általában szintén a fájdalom, támadások, visszautasítástól való félelem húzódik meg. A nyitott, harmonikusan működő Szívcsakrával rendelkező személy önmaga urává válik, mert bölcsességre és belső erőre tesz szert. Természetes melegséget, kedvességet és boldogságot sugároz, és érzéseit nem befolyásolják belső ellentétek, kétségek. Kifinomulnak az érzékek, a teremtés minden megnyilvánulásában felfedezzük az egyesülés és különválás, a pozitív és negatív energiák kozmikus játékát. A polaritások így többé nem jelentenek gondot, egyensúlyba kerülnek az ember férfi- és női energiái .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése