2011. október 4., kedd

Hogyan szabaduljunk meg az egónktól?



Az egótól nem lehet csak úgy megszabadulni, mert az ego olyan, mint a sötétség – a sötétségtől sem lehet megszabadulni, legfeljebb felkapcsolhatod a lámpát. Amint van fény, nincs többé sötétség. Nagyjából így szabadulhatsz meg az egódtól is, tehát ezt nem szó szerint kell érteni. A sötétség, mint olyan, nem is létezik – az tulajdonképpen csak a fény hiánya. Közvetlenül a sötétséggel semmit nem tehetsz. Csak annyit tehetsz, hogy beleviszed a fényt – vagy éppen kioltod a fényt. Ha sötétséget akarsz, kioltod a fényt, ha nem akarsz sötétséget, beengeded a fényt. Az egótól nem tudsz megszabadulni.
A meditációt meg lehet tanulni. A meditáció pe­dig pontosan úgy működik, mint a fény; a meditá­ció tulajdonképpen maga a fény. Légy te magad a fény, és az egót nem találod majd sehol! Ha meg akarsz szabadulni tőle, akkor hamar belezavarodsz, mert ki is vagy te? Ki is akar megszabadulni és mi­től? Ez maga az ego – csak most egy másik játékot játszik veled. Ezt a játékot hívják spiritualitásnak, vallásnak vagy önmegvalósításnak. Ki teszi fel a kérdést? Maga az ego, a saját egód hülyít megint! És amikor az ego felteszi a kérdést, hogy hogyan lehet megszabadulni az egótól, akkor persze azt hiszed, hogy ez biztosan nem lehet az ego, hiszen az ego nem akarhatja a saját pusztulását! Pedig az ego pontosan így vezet félre mindenkit.
Az igazi lényed nem kérdez; neki nincs szüksége válaszokra. Az igazi lényed maga a fény, tele van ragyogással; nem ismeri a sötétséget, soha nem is látott sötétséget.
Az egótól nem kell megszabadulni! Először nézz magadba, keresd meg, hogy hol rejtőzik – próbáld megkeresni! Most még ne aggódj az igazi lényed miatt! Csak nézz magadba mélyen, keresd az egódat. Nem fogod megtalálni. Helyette az igazi lényedet fogod meglelni; látni fogd, ahogy gyönyörűen világít és oly törékeny, mint egy lótuszvirág. Sehol másutt nem találkozhatsz ilyen szépséggel. Ez az élet legcsodálatosabb tapasztalása. És amint megpillantottad a saját fénylő, virágzó lótuszvirágodat, rájössz, hogy az ego örökre eltűnt. Attól a pillanattól kezdve nem fogsz feltenni többé ilyen értelmetlen kérdéseket.
„Hogyan tehetek különbséget az egóm és a valós természetem között?”
Vagy van ego, és akkor a valós természeted, az igazi lényed ismeretlen, vagy a „valós” természetedet ismered, és akkor nincs többé ego. Egyszerre nem lehet jelen mindkettő, tehát különbséget sem lehet tenni közöttük. Nem lehetnek egyszerre jelen. Most, ebben a pillanatban, bármi is vagy, az biztosan az egód. Úgyhogy ne aggódj a  különbségtétel miatt! Ha nem lenne benned az egód, akkor ez a kérdés fel sem me­rülne. Az igazi lényednek nincsenek kérdései, az igazi természeted maga az extázis, nem pedig egy meg­oldandó dilemma.”

Osho (Az ego könyve)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése