2012. február 23., csütörtök

Tudattalan minták és megrögzöttségek




Azt tanultuk, hogy ne higgyünk teremtő erőnkben, sőt még a gondolatát is naivnak és abszurdnak tartsuk. Nem csoda, hogy nem könnyű leszokni erről a fajta gondolkodásról.
Tehát valami újat szeretnénk megtanítani a tudatalattinknak. De hogyan kezdjünk hozzá? Először is: tudjuk, hogy elalvás előtt és röviddel ébredés után különösen fogékonyak vagyunk mindenfajta átprogramozásra. Ellazult állapotban, szinte félálomban ugyanolyan hullámokat bocsát ki magából az agyunk, mint gyermekkorunkban.
Tanulni örömmel és élvezettel a legkönnyebb. Pusztán akusztikai és optikai ingerek alapján csak kevesen tanulnak. Akkor hát miből tanulunk? A tanulnivalóval kapcsolatos saját tetteinkből, megmozdulásainkból és érzéseinkből.

Gyakorlat:
Melyik az a kilenc mondat vagy minta, amelyet rögzíteni szeretnél a tudatalattidban? Írd le őket, és szedd rímbe, vagy fogalmazd meg könnyen megjegyezhető mondatok formájában.

Ötletadóul álljon itt néhány példa:

 „Az egészség jó példa, követem is én még ma.”
  „Minden beteg örvendhet, még új foga is kinőhet.”
  „Ha barát vagy, és ha barátra lelsz, nincs nagyobb kincs, amivel útra kelsz.”
  „A lelkem rendben, szárnyal a kedvem.”
  „A tanulás könnyen megy, olyan, mint az egyszeregy.”
v  „Magamat szeretve más mért ne szeretne?”
  „Kicsi és nagy, idenézz, hozzám záporoz a pénz.”

Jó, ha a jelenethez kéznél van egy egész alakos tükör, vagy legalábbis az otthon fellelhető legnagyobb tükröd is.
Odaállsz tehát a tükör elé, és kitalálsz egy olyan mozdulatot vagy kis jelenetet, amellyel ki tudod fejezni a mondatodat. Valamit, amit könnyen meg tudsz jegyezni, ami jól kifejezi az üzenet lényegét. Aztán eltáncolod, - énekeled, - tapsikolod és –ugrabugrálod a tükör előtt az új mintádat, s ezzel kiválóan az emlékezetedbe is vésed. A tananyagba ugyanis beépítetted a hallást, a látást, a mozgást, a cselekvést és a játékos lazítást (táncolást, éneklést).
A kérdés csak az, mit táncolsz el magadnak a tükör előtt másnap reggel és a jövő héten reggel.
Aztán, ha egyszer reggel arra ébredsz, hogy az első érzésed vagy gondolatod a jelenetből ered, megnyugodhatsz, mert sikerült: elsajátítottad, amit meg akartál tanulni. Addig is minden reggel és este eljátszhatod a tükör előtt a jelenetet. Tedd meg akkor is, ha csak fél percig tart mondjuk háromszor elénekelni és eltáncolni az általad költött sort, így annak üzenete egyre természetesebbé válik a tudatalattid számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése